Reportage's

Jelle Outhuijse  Harlingen

Jelle Outhuijse, Harlingen


juni 18, 2013   Redactiefondunie2000


“Rode Bordeaux flikt het weer”


Na een grillig voorseizoen waarin de duiven met de grootste moeite hun kilometers konden opdoen werd het ZLU-seizoen dan traditioneel geopend met de vlucht vanuit Pau.


Met 674 duiven in de strijd tegenover 511 duiven in 2012 kunnen we spreken van een enorme toename in het Fondunie2000 concours van ruim 30%. Met een wind die veelal Oostelijk was in het Franse deel van de vlucht werden de vroegste aankomst aan de Westkant van het land verwacht. De top 10 laat dit dan ook perfect zien en is een voortzetting van de eerste Internationale aankomsten aan de westkant. Glorieus winnaar wordt echter de Fries Jelle Outhuijse die in Harlingen fantastisch uithaalt met plaats 1 en 4. Jos Pepping uit Egmond aan de Hoef maakt zijn intenties voor 2013 duidelijk door liefst 3 duiven in de top 10 te pakken op de plaatsen 2, 6 en 7. Nico Volkens uit Bergen (NH) eist plaats 3 voor zich op en op plaats 5 vinden we Mike Peereboom die weer piekt op deze vlucht. Comb. Dirk en Elitsa Veldhuis uit Amsterdam pakken plaats 8 voor Wouter Jorna uit Hippolytushoef op 9 en Ysbrand Kaptein uit Akersloot op plaats 10. De Westkant mag dan wel in het voordeel zijn geweest, maar gezegd mag worden dat er slechts ruimte is de elite van de Noord Hollandse duivensport in het snuitje van de uitslag.

Zoals op elke vlucht kan er maar eentje de winnaar zijn en dit keer werd het verrassend genoeg Jelle Outhuijse uit Harlingen. Helemaal verrassend niet omdat Jelle al jaren een aardig toontje meeblaast op de overnachtvluchten, maar verrassend wel door de constateringen op vrijdag nog te overtreffen door de ‘Rode Bordeaux’ op zaterdagochtend om 04:49 uur in de neutralisatietijd te constateren. Jelle Outhuijse is liefhebber van het fondspel en woont samen met zijn vrouw Yvonne en dochters Daphne en Chantal in Harlingen.


Jelle Outhuijse met zijn Rode Bordeaux 4e Nat.Pau 2013Basisduiven


De basis bestaat uit duiven van het ras Van der Wegen uit Steenbergen. De absolute stamvader is van 1993 en werd aangekocht bij Nico de Heus in Hedel. In zijn pedigree vinden we duiven als ‘Fondman I’ en de ‘Oude Dax’ van Antoon en Lucy van der Wegen. Een belangrijke inbreng is ook een Van der Wegen via Eijerkamp door aanschaf van meubels. Zij is onder andere moeder van de 2e duif van Jelle, goed voor de 4e in de Fondunie en de 20e Nationaal. De Van der Wegen duiven worden zuiver gehouden en gekruist. Nogal eens wordt er bijvoorbeeld een broer x zus koppeling toegepast en die wordt dan achtergehouden voor de kweek. Links en rechts worden ook duiven bijgehaald. Hierbij wordt gelet op de afstandgeschikheid van de duiven. Met name de duiven van A.P. Overwater waar Jelle nu zo’n 2 jaar mee aan het kweken is voldoen uitermate goed.


Top 10 Fondunie


1. Jelle Outhuyse, Harlingen

2. Jos Pepping, Egmond a/d Hoef

3. Nico Volkens, Bergen

4. Jelle Outhuyse, Harlingen

5. Mike Peereboom, Amstelveen

6. Jos Pepping, Egmond a/d Hoef

7. Jos Pepping, Egmond a/d Hoef

8. Dirk en Elitsa Veldhuis, Amsterdam

9. Wouter Jorna, Hippolytushoef

10. Ysbrand Kaptein, Akersloot


Tekst: Bas Weijers